Det finns många konstnärer med funktionsvariationer i Stockholm. De arbetar på verksamheter som t.ex. Inuti och Medis 5. Där skapas spännande och viktiga ting, men det är nu dags för nästa steg: De ska inte bara arbeta var för sig, utan ska med individuell coachning och gemensamma övningar sprida sina kunskaper och i förlängningen skapa arbetstillfällen för sig själva. Det sker genom att de håller i öppna workshops, arbetar på skolor och ställer ut på museer och konsthallar tillsammans med de barn och unga som de hjälper.
SAMVERKAN
Professor Apa handlar helt och hållet om samverkan, och bärande aktörer är främst Kulturhuset Dieselverkstaden, Medis 5 och Inuti.
I vårt nätverk ingår även skolor och särskolor, Pensionärsgrupper, Drömlokalen, Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening (SKKF), Stockholm stads kultur och idrottsförvaltning, Utopia, Unga med synnedsättningar, Artikel 31, Dövblind ungdom, Zirkus Loko-motiv och Stockholms läns museum. (Denna lista utvecklas löpande.) Det är tack vare dessa nära samarbeten och aktiva nätverk som vi kan företa oss denna satsning.
EFFEKTER
Detta blir alltså en kompetensutveckling där deltagarna inte bara blir bättre konstnärer utan lär sig pedagogik, tränas i curator-rollen (yrkeskunskap i att planera och bygga konstprojekt och utställningar) samt själva utvecklar ett nätverk med aktörer och utställningsplatser som de kan nyttja under åren som kommer.
En central positiv ”bieffekt” i projektet är att de barn som deltar i workshops och verksamheter som drivs av Medis 5’s och Inutis konstnärer får en ökad förståelse för ”människor som är annorlunda”. I Fakulteten kan alla vara förebilder, alla kan lära ut och alla är välkomna på sina egna villkor.
TIDSPLAN
Arbetet pågår just nu, med ledning från Professor Apa och med stöd från Zirkus Loko-Motiv. Vernissage, finissage och redovnisning i oktober 2019.
FORTSÄTTNING
Professor Apa verkar nu för att detta projekt ska utökas och drivas i hela Stockholms län, med start 2020.